vegan lifestyle brand
Vegan appeltaart
2 juni 2020 Lifestyle

Brand new vegan op verjaardagsbezoek

Taartje?

Op het moment dat je besluit veganistisch te eten, ga je vanzelf een keer op verjaardagsbezoek maar dan als net nieuwe vegan. En ja, dan is alles ineens anders… Dezelfde overheerlijke appeltaart of aardbeientaart, máár niet meer voor jou.. En eigenlijk snap je ook niet meer waarom anderen zonodig die taart moeten eten.. Al at je eerst wellicht wel taart en ander lekkers op verjaardagen zonder je druk te maken over waar het vandaag kwam, nu kan en wil je dat niet meer. 

Even slikken

Voor mij was het wel even slikken. Niet alleen het afslaan van de taart maar ook het geconfronteerd worden van hoe het er altijd al op verjaardagen aan toe ging maar dan met een vernieuwd perspectief. Ik was namelijk veranderd. Er was in mij een soort knop om gegaan waarin ik had besloten niet meer mee te doen aan ‘de normaal’ van het eten en hoe er voor ons eten met dieren wordt omgegaan. Ik snapte ineens niet meer waarom niet alle mensen de keuze maakten voor een veganistisch dieet omdat het voor mezelf ineens zo helder en logisch leek.

Liever geen discussie

Niet dat ik nu graag met mensen de discussie wilde aangaan om ze te overtuigen veganistisch te gaan eten. Dat wilde ik helemaal niet. Ik hoefde ook niet tegenover hen te gaan staan. Maar toch, toch voelde het alsof ik soms aan de andere kant stond en dat ik anderen veroordeelde voor het eten van vlees. Soms voelde ik me in een hoekje gedreven als mensen mij vroegen naar mijn keuze. Was het voor de dieren? de aarde? Maar echte antwoorden wilden ze niet. Ze wilden vooral zichzelf verantwoorden voor het wel eten van het ‘normale’ dieet. Het moet toch, het is nodig, je hebt het nodig. Hoe kom je dan aan je eiwitten? Je kent het wel.

De knop om

Er is een tijd geweest waarin ik ook geloofde dat ‘melk goed is voor elk’ en dat vlees en vis niet alleen goed voor je zijn maar dat je het ook nodig hebt. Inmiddels weet ik dat het anders kan, weet ik dat je zonder vlees, vis, melk, honing en eieren kán en dat het zelfs gezond is, zo niet gezonder. Dat is toch ongelofelijk?!

Je hoeft geen dieren of dierlijke producten te eten voor een volwaardig gezond dieet. Er blijkt een heel andere weg te zijn, waarin je ineens niet meer bijdraagt aan die immense bio industrie waar het niet altijd even diervriendelijk gaat (en wat in essentie helemaal niet diervriendelijk is), ineens draag je niet meer bij aan de wereldwijde vervuiling van diezelfde industrie, draag je niet bij aan al die eindeloze velden met monoculturen om de dieren te voeden. Ineens hoeft dat allemaal niet meer te bestaan en wordt het voor iedereen (mens, dier en de aarde en de natuur) beter!

Tot slot

En weet je wat zelfs nog het beste is? Diezelfde overheerlijke verjaardagsappeltaart is er ook in een veganistische variant! 😀

Geschreven door: Judith Leijser