vegan lifestyle brand
27 mei 2020 Lifestyle

Brand new vegan

Help!

Je hebt de keuze gemaakt om veganistisch te eten, en dan? Ik denk dat iedereen die het besluit maakt om plantaardig te eten voor veel keuzes komt te staan en ook veel vragen.

Vooral als je helemaal nieuw bent met plantaardig eten is het even uitzoeken en komt er best veel op je af. Ik weet nog dat ik dacht ‘maar wat moeten we dan eten?’ En ‘o, nee, dan kunnen we dit.. en dat… en dat.. niet meer eten’. ‘Hoe moet dat dan met kerst, uit eten, vakantie’. Maar allereerst, ‘hoe moet dat dan in de supermarkt?’

Vegan vondsten

Ik besefte me na jaren vegetarisch te hebben gegeten niet dat er in zo’n beetje alles, wel iets van melk, ei, boter of kaas zit. Dus ja, in het begin kan het zijn dat je vooral ziet wat je allemaal niet kan eten.

Het leuke daarentegen is dan, dat als je iets veganistisch vindt waarvan je eerst niet eens wist dat het ook veganistisch kon, je super blij kan zijn met je vegan vondst :D. Denk aan pesto, croky paprika chips en oreo koekjes (maar die laatste kende je natuurlijk al).

Wat ik ook super leuk vindt zijn alle nieuwe vegan burgers en vervangers die de laatste jaren enorm zijn toegenomen en ik ga er vanuit dat dit de komende jaren alleen maar meer zal zijn. Leuke tentjes, restaurantjes, vegan opties op een menu kaart, er is al zoveel! En nog even over dat aller eerste idee wat je kan hebben over wat je allemaal niet kan eten.. Je kunt sowieso ALLE groente en fruit eten :D.

De basics

Ik ga je hieronder kort de beginselen van een volwaardig en veganistisch dieet toelichten zodat je al iets meer bomen in het bos ziet. Dit zijn dingen waar wij op letten.

Weet dat je door het eten van veel groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden al een heel eind komt. Wij zorgen er inmiddels altijd voor dat we iets van een peulvrucht eten (bonen, kikkererwten, linzen), dat we dit aanvullen met noten, verschillende groente, aardappelen/pasta/rijst en een plantaardige burger/vleesvervanger.

Ik verdiep me de laatste tijd in nog meer aanvullingen. Iets meer variantie in noten, zaden, zeewier e.d. Maar de basis staat. En ik denk dat je vanuit een degelijke basis verder kan kijken waar je behoefte aan hebt en waar je verrijking wilt. Inmiddels hoeven we er niet meer over na te denken en voelen we ons fit en gezond.

Kijk naar wat wél

Om niet twee keer op een dag brood te eten en 1 keer warm. Koken we voor het warme eten vaak extra veel zodat we hier later nog van kunnen eten bij de lunch. Wraps zijn dan altijd handig. Maar bijvoorbeeld ook een snelle salade of soep is fijn. Het kan echt makkelijk en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin gewoon klein. En doe het met stapjes. Kijk wat bij jouw situatie past en wees creatief. Ook qua broodbeleg kun je variëren met verschillende groentes. Een restje linzensoep kan dienen als linzenspread. Snij wat komkommer, tomaat, paprika, pak wat sla, wat nootjes, wat chiazaadjes doe het op een broodje hummus en je hebt al een rijkere lunch! Easy peasy toch ;)?

Ik moet er ook bijzeggen dat ik in het begin helemaal niet zo van kikkererwten en bonen hield. Maar wanhoop niet als je denkt ‘o nee, moet ik dit nu gaan eten’, terwijl je er geen zin in hebt, het kán goed komen! Inmiddels houd ik er wel van en kan ik me bijna niet meer anders voorstellen.. en ook… mocht je niet van bepaalde peulvruchten houden, kies dan vooral voor de peulvruchten waar je wél van houdt en varieer hiermee.

Veel plezier

Mijn boodschap is dan ook, kijk naar wat er allemaal is, zoek naar mogelijkheden en wees creatief. Experimenteer, leer en ga zo stapje voor stapje op vegan pad. It’s all worth it!

Geschreven door: Judith Leijser