vegan lifestyle brand
2 april 2020 Lifestyle

Een plantaardige toekomst

Vegan zijn is in

Vegan zijn is hot and happening. Yeaaaah!! It’s a good thing. Toen ik voor het eerst een vegan ontmoette dacht ik er nog niet aan om zelf veganistisch te worden. Ik was op dat moment vegetarisch maar vond het wel heel overdreven. Geen boter, kaas en eieren. Geen melk, geen honing. Inmiddels weet ik wel beter.

Ik ben zo ongelofelijk blij met de keuze voor een plantaardig dieet. En ik ga plantaardig de toekomst in. Met mij vele anderen en wie weet, wie nog meer. Plantaardige burgers ontspruiten uit de grond en inmiddels zien veel bedrijven de vraag en de markt die er is in het produceren van veganistische alternatieven.

Wij zijn alleen maar blij. Blij dat er nog meer keuze komt in de supermarkten en blij dat het alleen maar lijkt te groeien. Verrast dat mijn vader inmiddels veganistische producten in zijn koelkast heeft en dat hij niet meer elke dag vlees eet. Voor mij de wereld op zijn kop. En ja, heel leuk.

Van vleeseter naar vegan

Nadat ik jarenlang thuis vlees moest eten ben ik vanaf het moment dat ik op kamers ging, vegetarisch gaan eten. Vanzelf was dit al meer vegan. Ik at geen kaas en geen ei. Maar ik at toen nog wel veel melkproducten en honing.

Toen Jeffrey en ik elkaar ontmoeten op een ecologisch centrum en hij geitenboer was en ik met tegenzin in de kaasmakerij stond (maar het deed omdat ik dacht dat niemand anders het zou willen en het toch gedaan moest worden). Maakten we van dichtbij mee hoe het er op een biologische boerderij aan toe ging.

Ondanks alle goede bedoelingen en liefde voor de dieren, voelde het voor ons niet fijn om lammetjes bij de moeder weggehaald te zien worden. En gaf het mij ook een gek gevoel dat er op een boerderij geiten moeder worden gemaakt om ze vervolgens eindeloos te melken voor eigen gebruik. Soms wilde een geit niet gemolken worden, maar ja… het moest toch? En het was akelig om te zien dat jongetjes geiten eigenlijk een soort ‘rest’ product waren en naar de slachterij gingen.

Al met al kwamen we er van dichtbij achter dat er ook achter de massa productie van melk een heel verhaal schuil gaat en dat het bijna niet diervriendelijk kán omdat het niet diervriendelijk is. Het liefst zie je de dieren gewoon bij hun moeder drinken en op een zo natuurlijke manier opgroeien.

Nadat we een paar jaar later de documentaire Cowspiracy keken en inmiddels weer in Nederland waren besloten we vegan te gaan eten en vegan te blijven. En dat is nu meer dan drie jaar geleden (Jippieee!).

Het is één van de beste keuzes die we hebben gemaakt. Niet alleen omdat het beter voelt om zo met de dieren om ons heen om te gaan maar ook omdat we ons gezond, gelukkig en vol energie voelen.

Wetende dat het niet eten van vlees en niet bijdragen aan de vleesindustrie ook zoveel milieu voordelen oplevert, maakt de keuze alleen maar beter.

Op naar een plantaardige toekomst

Na de eerste ‘tropen’ jaren als vegan te hebben doorstaan ;), zijn we inmiddels in een gezond ritme qua eten en is het voor alle mensen om ons heen helder dat we veganistisch eten en wordt er rekening mee gehouden of is er respect voor. Heel fijn!

Met de dag is er meer interesse en begrip voor een plantaardige levensstijl en zijn er meer onderzoeken die laten zien hoe gezond een plantaardig dieet is voor mensen. De film Gamechangers opende echt mijn ogen hierin. Ondanks dat we al veganistisch aten bleef ik denken dat we misschien niet genoeg voedingsstoffen binnen zouden krijgen omdat we geen vlees aten. Ik vond het mindblowing om te zien dat de bloedonderzoeken van mensen na een plantaardige maaltijd zelfs beter scoorde dan mensen die vlees aten en dat het juist eerder andersom gedacht kan worden. Niet of plantaardig eten wel zo gezond is, maar of (zeer regelmatig) vlees eten wel zo gezond is.

En jij?

Met GUH RIL UH willen we jou als planteneter, potentieel planteneter of meer-planteneter inspireren met een plantaardige toekomst.

Want het liefst zien we iedereen gelukkig, gezond en blij.

Geschreven door: Judith Leijser